Suoraan sisältöön

Ohjelma 2017

Kirkkopuiston uv-teoskokonaisuus

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Tänä vuonna Kirkkopuistoon rakentuu maaginen ultraviolettivalolla toteutettu maailma, jossa kävijä on itse osa kokonaisuutta. Kirkkopuistosta ja ympäröiviltä alueilta poistetaan häiritsevät valonlähteet ja alueelle rakentuu valon keinoin ympäristö, jossa mystinen ultraviolettivalo värjää kaikki valkoiset tai neonväriset kohteet hohtavaksi. Näin ollen esimerkiksi kävijöiden vaaleat asusteet näyttäytyvät tilassa poikkeuksellisen hohtavina.


Annie Mitchell (Yhdysvallat): ”The Forest Rises”


Joachim Sługocki (Puola): ”Horizontal Interference”


Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -kollektiivi


Alexander Reichstein: ”They were here”

Luvassa on neljän taiteilijan valoteoksia, jotka toimivat erityisesti uv-valossa. Annie Mitchell (Yhdysvallat) tuo teoksen ”The Forest Rises” joka käsittää parisataa valokuidulla toteutettua sientä puiston kuusten varjoon. Joachim Sługocki (Puola) puolestaan toteuttaa ”Horizontal Interference” -teoksen, joka koostuu erivärisistä neonnaruista, jotka ripustetaan puiden väliin muodostaen lineaarisia vaakatasoisia kuvioita. Suomesta mukana ovat mukana Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -kollektiivi, joka tuo tilaan toistakymmentä halkaisijaltaan 2–5 metristä installaatiota, jotka ammentavat muotonsa luonnosta sekä kosmoksen symmetriasta. Ilmassa leijuvat installaatiot ovat todellista värien iloittelua. Nykyään Suomessa asuva Alexander Reichsteinin ”They were here” teoskokonaisuus muodostuu noin 15 rautalankahahmosta, jotka vanhoissa kostyymeissään kunnioittavat Suomen historiaa sekä siten Jyväskylän 180-vuotisjuhlavuotta. Paikka: Kirkkopuisto.

Lisäksi Kirkkopuistossa tapahtuman yhteistyökumppaneista Jyväskylän Energia jakaa perjantaina 5000 kpl heijastimia klo 19.30–22.00. Paikalla myös JYPin pelaajia ja nimmarinjakopiste klo 21 saakka.

Perjantai- ja lauantai-iltoina klo 19.30–22.00 Nordea puolestaan jakaa yhteensä 6000 kpl UV valossa hohtavia tekstiilitarroja, jotka näyttäytyvät Kirkkopuiston illassa erityisen hohtaville. Samaan aikaan Valon kaupungin omasta pisteessä voit ostaa itsellesi valovälineitä tai UV kasvomaalauksen.

Perjantai- ja lauantai-iltana Kirkkopuiston kioski palvelee perinteisin kahviotuottein ja kioskin läheisyydessä toimiva bbq- ja street food -piste tarjoaa tukevampaa, paikan päällä savustettua evästä eli smokeburgereita ja pulled porkia ruokajuomineen.

Hämärän hohde

LA 30.9. klo 21-22 ja 22.30-23.30

Kirkkopuistossa liikkuu valkoinen hahmo. Vai liikkuuko? Liikkuvan katsojan näkökulmasta ja nopeasti vilkaistuna hahmo pysyy paikallaan. Hänelle, joka pysähtyy seuraamaan hahmoa, hahmon liike paljastuu. Liike ja liikkumattomuus ovat havainnoijan havainnossa.

Hahmolla on Leena Sipilän valmistama valkoista valkoisella puku, joka hohtaa UV-valon hämärästi valaisemassa puistossa. Puvun huovutuskuvion Leena on alunperin suunnitellut tilaustyönä Jyväskylän kaupungin kuningatar Silvialle lahjoittamaan huiviin.

Betonista tunnelmaa -teos

TO 28.9. - LA 30.9. klo 20-24

Laukaalainen betonitaitaja AP Järvinen tuo Kirkkopuiston Paraatiaukiolle Suomen juhlavuoden kunniaksi massiivisen betonisen hirven, jolla on 27 piikkiset sarvet. Teoksella kunnioitetaan Suomen luontoa ja sen ainutlaatuisuutta.

Valokuvanäyttely Paris – North Cape Photo Adventure

TO 28.9. – PE 29.9. klo 9–20 ja LA 30.9. klo 9-16

Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa nähdään Paris – North Cape Photo Adventure -valokuvauskiertueen aikana otettuja valokuvia Jyväskylästä ja Keski-Suomesta.

Kiertueen osallistujat matkasivat joukkueina autoillaan Pariisista Norjan kautta Nordkappiin ja Suomen kautta takaisin Pariisiin. Kuukauden kestävällä kiertueella osallistujat ottivat valokuvia ja raportoivat matkastaan. Tänä vuonna osallistujia oli 70, Ranskan lisäksi myös Belgiasta, Ukrainasta ja Venäjältä. Jyväskylä oli yksi pysähdyspaikoista ensimmäistä kertaa kiertueen historiassa. Kuvaajia inspiroivat järjestäjien ehdottamat teemat, mm. Jyväskylä on the move, sauna, luonto kohtaa kaupungin ja kansainvälinen Jyväskylä. Parhaimmat Keski-Suomessa otetut valokuvat ovat esillä pääkirjaston portaikossa lokakuun loppuun asti. Avoinna pääkirjaston aukioloaikojen mukaan: http://jyvaskyla.fi/kirjasto/aukiolo. Yhteistyössä: Jyväskylän kaupunki, Stopover Keski-Suomi -hanke (Keski-Suomen kauppakamari), Virtaa Vientiin ja verkostoihin -hanke (JAMK) ja Valon kaupunki Jyväskylä -tapahtuma

Paikka: Jyväskylän pääkirjasto Vapaudenkatu 39–41, portaikko

Valoa pöytään -valaisinnäyttely

TO 28.9. – PE 29.9. klo 9–20 ja LA 30.9. klo 9–16

Valaisin on käyttöesine, jota ikkunoiden puuttuessa ja talviaikaan Suomessa tarvitaan. Se on aina silmissä, kun sitä käytät. Välttämätön käyttöhyödyke voi olla kuitenkin myös silmää miellyttävä näyttöhyödyke. Tähän Juha Kajaniemi on pyrkinyt Jyväskylän pääkirjaston aulagallerian näyttelyssä, jossa esillä on yli kaksikymmentä erilaista pöytävalaisinta. Valaisimien pääasiallinen valonlähde on led. Materiaaleina on käytetty erilaisia lasi-, puu-, metalli- ja kiviaineita. Osassa lamppuja on hyödynnetty käytöstä poistettujen esineiden materiaalia.

Paikka: Jyväskylän pääkirjasto Vapaudenkatu 39–41, ala-aulan vitriini

Valon ja varjon leikkiä

TO 28.9. – LA 30.9. klo 11–22

Valtava kuu valaisee pilviverhon takaa veden pinnan. On yö, mutta mökin ikkunassa kuumottaa tuli. Fanny Churbergin dramaattisen Kuutamomaiseman (1878) lisäksi yleisöllä on mahdollisuus kiinnittää erityishuomio valoihin ja varjoihin Sata vuotta tuhat tulkintaa -näyttelyssä. Näyttely esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia 1800-luvun lopusta 2010-luvulle ja se on esillä 8.10. saakka.

Perjantaina 29.9. uv-valo paljastaa näkymätöntä, kun tiede kohtaa taiteen. Klo 16–21 koko perheen nonstop-työpajat ja klo 16.30–17.30 Tiina Koivulahden ja Juhani Huuskosen esitys taidehistoriaa ja huipputeknologiaa hyödyntävän taidetutkimuskeskus Recenartin toiminnasta. Valoa ja välähdyksiä -ohjelma on osa Jyväskylän yliopiston kanssa yhteistyössä toteutettavaa Tutkijoiden yötä. Taidemuseoon on vapaa pääsy Valon kaupunki -tapahtuman aikana.

Paikka: Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23.

Valon kaupunki -seminaari

TO 28.9. klo 11.30 – PE 29.9. klo 13.00

Valon kaupunki -seminaari 2017 Hotelli Albassa. Asiaa valaistuksesta, valotaiteesta, tulevaisuuden älyratkaisuista ja paljon muusta! Tapahtuma on suunnattu suunnittelijoille, arkkitehdeille, sähköalan ammattilaisille, kuntapäättäjille ja muille kaupunkivalaistuksen parissa työskenteleville. Tilaisuus on maksuton. Paikka: Ahlmaninkatu 4.
Ilmoittaudu täältä: https://www.lyyti.in/Valon_kaupunki_seminaari.

Palapeli – mediataidetta lapsille

TO 28.9. – PE 29.9. klo 10–20 ja LA 30.9. klo 11–16

Millaista on elämä papiljottikaupungissa? Mitä tapahtuu keskuspuistossa yöllä? Entä, mihin rakastuu sininen sydän? 20 minuutin mittaisessa, nonstoppina pyörivässä videotaidekoosteessa tarkastellaan ihmisiä, eläimiä ja esineitä suhteessa ympäristöihinsä leikin ja ilon kautta, mutta teoksissa on mukana myös kriittistä pohdintaa muun muassa siitä, onko kaikki meitä ympäröivä tavara tarpeellista ja onko sen tarjoama meille vain hyväksi. Risto-Pekka Blomin, Petteri Cederbergin, Maria Dunckerin, Hanne Ivarsin, Outi Laineen, Marko Lampisuon, Sari Palosaaren, Timo Vaittisen ja jyväskyläläisen Jukka Silokunnaksen teokset on suunnattu koko perheelle, mutta aikuisten olisi hyvä olla alle kouluikäisten seurassa. Palapelin ovat toteuttaneet Valonkaupunki -tapahtuma, Jyväskylän taidemuseo ja AV-arkki. Vapaa pääsy.

Paikka: Jyväskylän kaupunginkirjasto, Vapaudenkatu 39–41, satu- ja pelihuone Peukaloinen (lastenosasto, 2. krs)

KOSMINEN KOSKETUS -näyttely ja uv-maalaustyöpaja

TO 28.9. – PE 29.9. klo 16–19 ja LA 30.9. klo 12–17

Taiteilija Riikka Maria Partasen & Riichael Nurmiparta -kollektiivin toteuttama näyttelykokonaisuus tuo ripauksen taikaa taiteen katsomiseen ja muistuttaa meitä lapsenomaisesta ihmetyksestä. Teoksissa hyödynnetään optisia illuusioita, joiden avulla avataan ikkunoita toisenlaisiin maailmoihin. Illuusioita luodaan väriloistolla, pienillä yksityiskohdilla, liikkuvilla tauluilla, installaatioilla, piilo- ja kääntökuvilla, sekä uv- ja led-valoilla. Maalaukset muuttavat muotoaan silmien edessä ja erilaiset yksityiskohdat nousevat esiin valojen vaihtuessa.

Yleisöllä on mahdollisuus osallistua kaikille avoimeen taidetyöpajaan. Työpajassa opastetaan uv-värien käyttöön ja pimeämaalaustekniikan perusteisiin. Voit siis luoda oman mystisen taideteoksesi! Työpaja auki to & pe klo 16–19 ja la klo 12–17. Mukaan voi tulla mihin aikaan vaan ja aikaisempaa kokemusta ei tarvitse. Työpajamaksu on 5 €/hlö. Omat maalaukset saa itselleen ja halutessaan ne voi jättää osaksi näyttelyä. Työpajaan voi myös tuoda vanhoja vaatteita tai tavaroita maalattavaksi. Tuunaa itsellesi kosmiset tennarit, T-paita lippis, kangaskassi tai vaikka kännykkäkotelo! Paikka: Kauppakeskus Tawast, Kauppakatu 33–35.

Late Nights Lights up! - Suomen käsityön museossa

PE 29.9. klo 18–22

Valon kaupunki tulee museoon. Voit illan aikana valmistaa työpajassa lyhdyn valoksi kotimatkalle. Pajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta käsitöiden tekemisestä. Työpajamaksu on 5 euroa. Ei ennakkoilmoittautumista. Pajassa käsitellään peltiä, joiden reunat ovat terävät, joten paja on suunnattu nuorille ja aikuisille. Pajaan voi saapua tasatunnein klo 18–22. Illan aikana myös Late Nightsin muuta ohjelmaa. Paikka: Kauppakatu 25

Valaistunut - Lamppukirppis

TO 28.9. – PE 29.9. klo 13-19 ja LA 30.9. klo 12-17

Tuo katto-, seinä-, tasku-, tai mikä tahansa lamppusi lamppukirppikselle myytäväksi sekä osaksi valoinstallaatiota! Otamme vastaan lamppuja ma 25. - ke 27.9. klo 15-18 Tawastin kauppakeskukseen rakentuvassa tilassa. Saat myydyistä lampuista reilun, 80% provision! Tuothan myös lampun polttimon. Lisätietoja: Janita Mikkola p. 040 521 2920 lamppukirppis@gmail.com Paikka: Kauppakeskus Tawast, Kauppakatu 33-35.

Lisää tietoja löydät Facebook-tapahtumasta: Valaistunut - Lamppukirppis! www.facebook.com/events/267875120367291

Alban Valoillallinen & teematerassin tarjoilut

TO 28.9. – LA 30.9. klo 18

Alban näköalaravintolassa, Ylistönsillan vieressä, Valoillallinen buffet- tai pöytiintarjoilumenu to–la klo 18 alkaen ennakkoon varattuna. Katso menut: www.hotellialba.fi. Varaukset: p. 014 636311 tai info(at)hotellialba.fi. Alban teemavalaistulla terassilla koko tapahtumaviikonlopun kuumia ja kylmiä juomia, street food -annoksia ja Pappagallo-jäätelöä. Tervetuloa!

Könkkölän Valon polku

TO 28.9. 18–21

Könkkölän tilan ympäristö valaistaan jälleen yhden illan ajan Valon poluksi. Tarjolla on koko perheelle sopiva elämys luonnon helmassa ja tiluksilla, kun ympäristö valaistaan kynttilöin ja hohtavin elementein. Samalla tilan väki kutsuu yleisön juhlistamaan Könkkölän 70-vuotista taivalta. Paikalla on myös kahvio, josta voi ostaa käteisellä lämmintä juotavaa ja pientä naposteltavaa. Vieraita suositellaan varustautumaan sään mukaisesti ja tuomaan omat valonlähteet maaston haasteellisten muotojen vuoksi. Lisätietoa tapahtumasta Könkkölän FB-sivulta. Paikka: Könkkölä, Vesangantie 37.

Valokeilassa – Paikalliset tuotteet kivijalkaliikkeiden näyteikkunoissa

TO 28.9. – LA 30.9. klo 18–22

Keskustan kivijalkaliikkeet ovat lainanneet näyteikkunansa paikallisille muotoilijoille, käsityöläisille tai palvelun tuottajille. Elämyksellinen ja hyvin valaistu näyteikkuna on paitsi kaupallinen, niin myös tarinallinen. Ikkunoiden teemana on Valokeilassa ja ikkunat on merkitty Valokeilassa-ikkunatarralla. Osa ikkunoista on liikkuvia ja esillä tapahtumapäivinä klo 18-22

Kauppakatu 25, Ellin kirja - Ikkunassa: Anna-Maria Huuskonen
Kauppakatu 19, Velvet - Ikkunassa: Osuuskunta Kuje
Kauppakatu 19, Kukkapalvelu Nooa - Ikkunassa: Kakkuhattutäti
Gummeruksenkatu 9, Taidetarvike Flyktman - Ikkunassa: Riikka.arte, Jari Siljamäki ja Keltasirkut
Kauppakatu 16, Isännöintitiimi - Ikkunassa: Vinkee
Kauppakatu 15, Studio Aki Korpinen - Ikkunassa: Riiminka
Kauppakatu 12, Aarre Store - Ikkunassa: Sini Kolari
Kauppakatu 8, Kalakauppa Mäkinen - Ikkunassa: Eliisa Ainali
Kauppakatu 3,
Galleria Patina – Ikkunassa: Päivi Latvala

Betonista tunnelmaa

TO 28.9. - LA 30.9. klo 20-24

Laukaalainen betonitaitaja ja elävän tulen vangitsija AP Järvinen tuo jälleen Eskilstunan aukiolle kymmeniä betonista tekemiään lyhtyjä. Lyhtyjen sisällä palaa ulkotulet ja luovat alueelle näyttävän valon ja varjon leikin.

Girandole-valoteos

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24


Timo Kokko: Girandole

Taiteilija Timo Kokon valoteos sijoittuu keskeiselle paikalle uuteen Tourujoenpuistoon. Teos koostuu orgaanisen muotoisista lasikruunuista, jotka roikkuvat puuhun ripustetuissa muoviletkuissa. Teoksen tehosteena käytetään fluorisoivaa nestettä sekä uv-valoa. Tule nauttimaan maagisesta tunnelmasta uuteen puistoon.

Valoaalto

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24


Kari Kola: Valoaalto

Taiteilja Kari Kolan teos Valoaalto valtaa AaltoAlvarin. Veden, valojen ja sävelletyn äänimaiseman avulla luodaan tunnelmallinen tila, jossa yleisö pääsee nauttimaan ja uimaan ikään kuin valoteoksen sisällä. Teos käsittää kaikki sisätilojen allasalueet, mutta uimaan ei välttämättä tarvitse mennä, sillä kahvion ja katsomon tiloista avautuvat hyvät näkymät teosalueelle. Tapahtuma-aikaan ovat käytössä normaalihinnat ja -liput. Kahvioon ja katsomoon pääsee veloituksetta. Paikka: Pitkäkatu 2.

Loistava yliopisto

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24


Kari Kola: Loistava yliopisto

Jyväskylän yliopiston Ylistönrinteen kampuksen julkisivu herää eloon Kari Kolan valoteoksen myötä 150 metrin matkalta. Luvassa on dynaaminen, yliopiston henkeä ja värejä viestivä valoteos, joka saa selkeät julkisivun vaaleat pinnat sekä lasiset porraskäytävät muuntumaan totutusta ilmeestä. Jyväsjärven pinta saa heijastuksilla teoksen kasvamaan moniulotteiseksi. Paikka: Ylistönrinteen kampus, Ylistönsillan puoleinen julkisivu.

Valoon-valoteos

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Teräksinen kansallislintumme, joutsen, nousee siivilleen Ylistönsillan läheisyydessä.

Suunnittelu taidekäsityöläinen Riikka Helminen, toteutus Helminen ja Sari Linna.

#kipinätaide.

Kolo-teos

TO 28.9. - LA 30.9. klo 20-24

Muotoilija Elina Ahosen Kolo-teos rakentuu Alban rantaan. Ahonen pohtii teoksessaan julkisen- ja yksityisentilan rajaa. Kolo on haavasta rakennettu kartiomainen, valaistu tila ja sen sisälle saa mennä ilman jalkineita.

Hengittävä valo

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Hotelli Alban pääsisäänkäynnin päällä tunnelmaa ja erilaisia sävyjä pimenevään iltaan luo rauhallisesti hengittävä värivaloteos, jonka on suunnitellut ja toteuttanut älykkään ulkovalaistuksen asiantuntijayritys C2 SmartLight Oy. #c2smartlight #hengittävävalo Paikka: Hotelli Alba, Ahlmaninkatu 4.

Valon hehkua -valoteoksia

TO 28.9. - LA 30.9. klo 20.00-24.00

Jyväskyläläinen kuvanveistäjä Kari Alosen uusia valoveistoksia saadaan esille Kirkkopuistoon. Teokset valtaavat Gummeruksenkadun ja Kauppakadun nurkan.

Lisäksi perinteinen Karin "Valonverkosto" hehkuu Tourulan sillan alla.

Valon naulat -valokuvanäyttely

PE 29.9. klo 19

Valon naulat -valokuvakilpailun voittajan julkistaminen ja valokuvanäyttelyn avajaiset. Kymmenen valokuvan sarja ilmentää taiteilijan näkemystä valosta, yksinäisyydestä, kulttuurisista ja hengellisistä juurista, armosta ja kohtaamisesta. Kilpailun voittajan valokuvat ovat nähtävillä Kaupunginkirkossa marraskuun loppuun asti. Paikka: Kaupunginkirkko, Kirkkopuisto.

Ilta Lauran kanssa -talk show ”Lux ja Pax”

PE 29.9. klo 21-22.30

Illan aikana keskustellaan, miten jokainen meistä voisi omalla tavallaan ja omalla paikallaan lisätä valoa ja rauhaa pimenevään maailmaan. Valon naulat -valokuvakilpailun voittaja on pohtinut aihetta omissa kuvissaan, seurakuntapastori Ville Tikkanen pohtii aihetta jatkuvasti niin arjessa kuin työssään pastorina saarnoja valmistellessaan, poliitikko Jassin Rezai saapui puolestaan sodan runtelemasta Afganistanista Suomeen runsas 15 vuotta sitten. Musiikki Antti Kleemola. Paikka: Kaupunginkirkko, Kirkkopuisto.

Valaistut UPEA17 -katutaidefestivaalin muraalit

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

UPEA17-katutaidefestivaali tulee tänä vuonna koristamaan Jyväskylää mahtavan kokoisilla seinämaalauksilla, jotka valaistaan väliaikaisesti osana Valon kaupunki –tapahtumaa.

Italialainen Francesco Camillo Giorgino eli Millo maalaa taideteoksensa syyskuun aikana kerrostalon päätyyn osoitteessa Vapaudenkatu 65. Hänen tyyliinsä kuuluvat mustavalkoiset, piirrosmaiset kaupunkimaisemat sekä hassut hahmot. Millo on ammatiltaan arkkitehti, minkä ansiosta hän ottaa maalauksissaan rakennukset ja ympäristön hienolla tavalla huomioon.

Sveitsistä saapuvan Onur Dincin työ tulee olemaan muista poikkeava. Hämärän aikaan taiteilijan käyttämä uv-maali hohtaa kauniisti näyttäytyen eri tavalla kuin päiväsaikaan. Onurin tyyli on sekoitus surrealismia ja realismia, ja teokset sisältävät usein myös kritiikkiä yleisiä oloja kohtaan. Tämä taideteos tulee sijaitsemaan osoitteessa Ilmarisenkatu 7-9.

Samanaikaisesti saadaan kaupunkiin suomalaista katutaidetta taiteilija Rauha Mäkilän tekemänä. Hänen suunnittelutyötään ovat avustaneet jyväskyläläiset lapset. Mäkilän teos nousee osoitteeseen Vapaudenkatu 28 ja se on osa Suomi 100 -juhlavuotta. Maalit teokseen lahjoittaa Tikkurila.

UPEART: Sky’s the Limit -dokumentti

TO 28.9. – LA 30.9. klo 19, 21, 23, 01 ja 03

Kävelykadulla esitetään UPEA-katutaidefestivaalin teemaan liittyen muraalitaidetta käsittelevä dokumentti. Dokumentti taustaprojisoidaan näyteikkunaan ja sen kesto noin 1 tunti. Osoite: Kauppakatu 35

Ikkuna menneeseen Jyväskylään -projisointiteos

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Jyväskyläläisiä valokuvia on tallennettu julkiseen Albumit auki -arkistoon syksystä 2014 saakka. Valon kaupungin aikaan arkiston helmistä koostetaan projisointiteos Sokos Jyväskylän julkisivuun. Teoksen kuvat ovat koonneet kulttuuriluotsit. Projisoinnin toteuttavat yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, Valon kaupunki ja Sokos Jyväskylä. Albumit auki -arkiston Jyväskylän kokoelmaan voi tutustua osoitteessa albumitauki.fi/jyvaskyla. Paikka: Sokoksen julkisivu, Asemakatu.

Bensa loppu -valoteos

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Tekijöiden PRÄX-taiteeksi kutsuma installaatio on draamaa sisältävä joulupukki kuusenhakureissulla. Pääosaa esittää Joulupukki ja led-valoilla verhottu Volvo 740, johon on sijoitettu 2000 led-valoa. Toteutus ja suunnittelu: Suomen Jouluvalo Oy:n valotaiteilijat Jari Antila, Kaapo Manninen, Tomi Poikola, Timo Sallinen. Paikka: Matara, Matarankatu 6.

Valon kaupunki näkötornin korkeuksista

TO 28. - LA 30.9. klo 19-23

Näe ja koe Jyväskylän valomeri korkealta kaupungin yläpuolelta Matti Nykäsen mäen näkötornista. Näkötorni ja Mäkikahvio ovat avoinna yleisölle 28.–30.9. klo 19–23.

Tarjolla on iltavalaistun Jyväskylän huikean panoraamanäkymän lisäksi myös Mäkikahvion palvelut: tuoreet kahvit ja pullat ja muut virvokkeet joka ilta.

Näkötornin pääsymaksut: aikuiset 3 EUR, lapset/nuoret (6-16 v.), opiskelijat ja eläkeläiset 2 EUR.

Paikka: Matti Nykäsen mäki, Laajavuori (Hyppyritie 131)

Runoilijat lavalla

LA 30.9. klo 19 alkaen.

NYT astuvat runoilijat lavalle Lounaispuistossa ja sanovat sanottavansa ennen kuin pimeys laskeutuu.

Ei valoa ilman pimeyttä. Paikalla on sekä maan kerma että puuro. Luvassa myös musiikkia,

LIVE-muusoja ja "kohtalolotto", palkintona kohtaamisia ravintoloissa tuntemattomien kesken. YHDESSÄ

etsimme valoisia sanoja kunnes keinotekoinen kuu nousee yleisön joukosta.

Kotikolojen Valot -ympäristötaideteokset

TO 28.9. – SU 1.10. (ympäri vuorokauden)

Tourujokilaaksoon sijoitettuja ympäristötaideteoksia sijaitsee Kinakujansillan ja Nahkurinsillan välimaastossa ja Tourujoenpuistossa. Teoksissa eri elementit yhdistyvät luonnon kanssa muodostaen ympäristötaideteoksia. Tourujokilaakson valoisissa kotikoloissa asustaa monenlaisia asukkaita. Tule katsomaan Kotikolojen Valoissa asuvia liito-oravia, lintuja ja muiden lajien edustajia monissa eri muodoissaan. Järjestäjinä: Taito Keski-Suomi ry, Taitokeskus Jyväskylän ja KSL-opintokeskuksen opiskelijat ja Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun oppilaat sekä eri taiteenalojen edustajat.

Tutkijoiden yö

PE 29.9. klo 10–23

Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yö -tapahtuma tulee taas! Vuoden suurimmasta tiedetapahtumasta löytyy ohjelmaa kaikenikäisille uteliaille ja tieteestä kiinnostuneille. Tutkijoiden yössä pääset kokeilemaan virtuaalitodellisuuspelejä, tutustumaan yliopiston aivotutkimuslaboratorioon tai vaikkapa kuulemaan viimeisimmät uutiset avaruuden valloituksesta. Tutustu tarkempaan ohjelmaan osoitteessa www.jyu.fi/tutkijoiden-yo. Paikka: Jyväskylän yliopiston kampukset.

Jyväskylä Sinfonia: Chaplin: Kaupungin valot

PE 29.9. klo 19–20.30

Jyväskylä Sinfonian suosittujen elokuvakonserttien sarja jatkuu Charlie Chaplinin mestarillisella mykkäelokuvalla Kaupungin valot. Vuodelta 1931 peräisin oleva elokuva esitetään suurella valkokankaalla, elävän orkesterimusiikin säestyksellä. Elokuvassa kuultava musiikki on Chaplinin itsensä säveltämä alkuperäismusiikki, jonka on sovittanut Chaplin-elokuvien musiikkeihin erikoistunut amerikkalaissäveltäjä Timothy Brock. Orkesteria johtaa kapellimestari Kimmo Tullila, jolla on vankka kokemus elokuvakonserttien haastavasta johtamisesta. Romanttisen komedian pääosissa nähdään Chaplinin lisäksi Virginia Cherrill, Harry Myers ja Allan Garcia. Paikka: Jyväskylän Paviljonki.

Liput 26 / 24 / 12 € Jyväskylän kaupunginteatterin lippumyymälästä, Lippupisteestä (www.lippu.fi), Prisma Seppälästä ja R-kioskeilta.

Megazone-pelinäytökset

PE 29.9. – LA 30.9. klo 20–22

Megazonea harrastuksenaan pelaavat Jyväskylän Laser Tag Urheilijat järjestävät pelinäytöksiä Megazone Jyväskylässä. Tule seuraamaan pimenevässä illassa viuhuvia lasersäteitä sekä pelaajien akrobaattisia väistöliikkeitä! Megazone on auki normaalia pidempään ja pääset kokeilemaan tavallisesta poikkeavia lyhyitä pelimuotoja koko kahden tunnin ajan hintaan 7,50€. Paikkoja on peleissä rajoitetusti, joten tarvittaessa pelivuoroja kierrätetään. Ilmoittautumiset peleihin numeroon 050 555 8117.

Paikka: Megazone Jyväskylä, Sorastajantie 1

Ikaros-valoshow

PE 29.9. – LA 30.9. klo 19.00–23.00

Lumoava Belenos Group of Arts saapuu Valon Kaupunkiin tuoden liikkuvan valotaiteen yleisön sekaan. Ikaros – yhdistelmä fantasiaa ja flow-taiteita – hurmaa kaiken ikäiset katsojat. Yleisön seassa tehtävät esitykset pysäyttävät katsojan hetkeksi tarjoten heille sykähdyttävän elämyksen kauniita kuvioita muodostavilla valovälineillä ja taidokkaalla välinemanipulaatiolla.

Ryhmä liikkuu esiintymässä tapahtumapaikoissa Tourujoen, Ylistönsillan ja Kirkkopuiston alueilla.

Kiiltomato-kulkue

PE 29.9. klo 19.15–19.45

Taiteen perusopetuksen Kiiltomato-kulkue kiemurtelee valon ja äänen vahvistamana Kirkkopuiston Paraatiaukiolta Kauppakatua ja Ilmarisenkatua pitkin kohti Eskilstunanaukiota ja Valo virtaa -tapahtumaa Tourujoella. Pimenevässä illassa tuikkivan karnevaalikulkueen muodostavat Jyväskylän kansalaisopiston arkkitehtuurin, kuvataiteen, musiikin, sanataiteen ja teatteritaiteen oppilaat perheineen. Kulkueen etenemistä voi seurata reitin varrella.

Valo virtaa -tapahtuma Tourujoella

PE 29.9. klo 20.00

Perinteinen koko perheen tapahtuma Tourujoenpuiston Kinakujansillalla ja Nahkurinsillalla tarjoaa huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat yläjuoksulta virran vieminä kohti Jyväsjärveä. Ohjelmassa on Taito Keski-Suomi ry:n, Taitokeskus Jyväskylän ja Jyväskylän käsityökoulun sekä eri yhteistyötahojen valmistamia valoinstallaatioita, äänimaailmaa ja tanssiteoksia. Tapahtuma kestää noin tunnin. Tapahtuman järjestäjät: Taito Keski-Suomi ry, Taitokeskus Jyväskylän ja KSL-opintokeskuksen opiskelijat ja Jyväskylän käsityö- ja muotoilukoulun oppilaat, Jyväskylän Tanssiopisto ja eri taiteenalojen edustajia sekä tanssitaiteilija Helena Ratinen.

Loistodisko

LA 30.9. klo 12.00–15.00

Lapset pääsevät jälleen valtaamaan legendaarisen Tanssisali Lutakon lattian ja nauttimaan tanssin, musan ja valon iloista ihan omassa diskossa. Hyvästä tunnelmasta vastaa hiphop-ryhmä Toistuvat Yllätykset, joka muodostuu DJ:stä, kahdesta räppäristä ja tanssijoista. Luvassa breakdance-opetusta ja keikka, jossa lapset pääsevät mukaan esiintymään. Loistavat puitteet diskoon loihtii Flowers of Life -kollektiivi. Luvassa on uv-maalauksia, viileitä muuveja ja kaikkea, mitä hyvään diskoon kuuluu. Lisää valoleluja on mahdollista ostaa paikan päällä. Tanssienergiaa voi tankata Osuuskunta Globaattorin poppareilla, pillimehulla ja muilla suosikeilla. Yhteistyössä Valon kaupunki ja Lasten Lysti.

Kaikenikäisille. Liput 5 € ovelta, vain käteisellä. Paikka: Tanssisali Lutakko, Lutakonaukio 3

Tapahtumasivu Facebookissa: facebook.com/events/1915243252133007.

Tourujoen yö -tapahtuma

LA 30.9. klo 17–22

Tourujoen yö järjestetään jo kuudetta kertaa. Tapahtuma tarjoaa jälleen laajan kattauksen musiikkia, tanssia, työpajoja, harraste-esittelyjä ja taide-elämyksiä. Mukana on sekä aiemmilta vuosilta tuttua ohjelmistoa että uusia tuttavuuksia. Työpajoissa voit kokeilla melontaa, lavatanssia, rc-autoilua, improvisaatioteatteria ja sanataidetta. Esiintymislavalla Mataran pihassa nähdään muun muassa paikallisia bändejä ja tanssiryhmiä. Tänä vuonna mielenkiintoisista esityksistä nautitaan myös uudessa Tourujoenpuistossa. Puiston amfiteatterilla kuullaan monipuolista ohjelmaa kuorolaulusta, performansseihin ja kansanmusiikkiin. Basaarialueella voit lettujen ja eksoottisten herkkujen maistelun lomassa tehdä mukavia löytöjä kojuja kierrellen ja paikallisten yhdistysten toimintaan tutustuen. Tunnelmaa tapahtuma-alueelle luovat valoteokset ja basaarikojujen valaistuskilpailu.

Tourujoen yö on Kansalaistoiminnankeskus Mataran, Tourujoen ja Kankaan alueella järjestettävä koko perheen päihteetön ja yhteisöllinen kulttuuritapahtuma. Tourujoen yön järjestää Kansalaistoiminnankeskus Matara. Mukana menossa myös Monikulttuurikeskus Gloria, JAPA ry ja muut Mataran toimijat. Lisätietoja: www.tourujoenyo.fi. Paikka: Matara, Matarankatu 6.

KANGAS

Kankaan Kekri

TO 28.9. – LA 30.9. klo 16–21

Kankaan Piipputorin Kekrijuhla on valon, taiteen, kulttuurin, muotoilun, makujen ja yhdessä tekemisen syyspidot. Tapahtuma-alue keskittyy Kankaan Piipputorille, johon kohoaa tapahtumatori, ja valoteoksia nähdään ympäri Kangasta. Jyväskylän ammattiopiston ja Jyväskylän aikuisopiston tarjonta esittelee suomalaisen muotoilun perinnettä ja tulevaisuutta. Piipputorilla luovien alojen opiskelijat järjestävät taonta- ja työnäytöksiä sekä myyvät laadukkaita käsityötuotteita. Päivittäin klo 17 starttaa ilmainen kiertokävely Kankaan alueella ja klo 19 ravistetaan tanssiperinteistä pölyjä Keski-Suomen Tanssin Keskuksen tanssitaiteilijoiden opastuksella: luvassa on mm. huutokatrillia, paritanssihaaste sekä Heippatirallaa, saakeli! -tanssiteos. Kankaan oma taiteilijaryhmä PK5 tuo Kekriin osallistavan yhteisötaideteoksen, joka yhdistää menneen ja tulevan kysymyksellä ”mitä haluamme muistaa, mitä unohtaa?” sekä näyttävän valotaideteoksen Piipputorin ympäristöön. Ruokakulttuurimme, sekä uusi että vanha, on myös mukana Kekrissä. Ilmainen tapahtumaparkki on Kankaan porttirakennuksen ympäristössä (Kympinkatu 3). Tapahtumapäivinä klo 16–24 avataan poikkeuksellisesti kevyelle liikenteelle kulku Ailakinkadulta Kankaalle. Kankaan Kekrin tarkka ohjelma ja yhteystiedot: www.jyvaskyla.fi/kangastuksia.

Kankaan Luovan kampuksen valoinstallaatiot

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Luovan kampuksen artesaaniopiskelijoiden tekemät valoinstallaatiot ovat nähtävissä Ailakinkadulta Kankaan Piipputorille johtavan kävelytien varrella.

Tuukka Toijanniemi ja taiteilijaryhmä PK5: PK5 KANKAAN TAIKA RAMP-UP YLÖSAJO

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Video/valo/ääniteos, jossa kuvitteellinen PK5 KANKAAN TAIKA käynnistyy Kankaan Piipputorilla. Kankaan paperikone PK4 ”Kankaan Anna” pyöräytti viimeiset paperirullansa vuonna 2010 ja myytiin kauas Kiinaan. Tapahtumassa Kankaan piipputorilla ylösajetaan PK5 ”Kankaan Taika” videon, valon ja äänen keinoin. Teos yhdistää piirrettyä valoa, videokuvaa ja äänimaisemaa.

Tuomas Hallivuo: Mennyt ja tuleva

TO 28.9. – LA 30.9. klo 20–24

Tuomas Hallivuon työmaa-aitaan toteuttama, väliaikainen teos Mennyt ja tuleva, on jälleen nähtävillä valaistuna Kankaan alueella. Teos löytyy Porttirakennuksen ja Minimanin välisestä aidasta. Taiteilija on paikalla kertomassa teoksestaan torstaina 28.9. klo 17–18. Teos julkistettiin alun perin vuonna 2016 Luovan Kampuksen edustalle ja se on toteutettu yhteistyössä koulutuskuntayhtymän valokuvauksen 2. vuosikurssin opiskelijoiden kanssa. Teos on nähtävillä uudessa sijoituspaikassa niin pitkään kuin työmaa-aidat ovat Porttirakennuksen ja Minimanin välissä.

Tommi Toijan teos Kuuseen kurkottaja

PE 29.9. klo 21–24 ja LA 30.9. klo 20–24

Tommi Toijan teos Kuuseen kurkottaja on pysyvä valaistuskohde ja se julkistetaan juhlavin menoin Kankaan oleskelurannassa As. Oy Jyväskylän Albertinpihan takana perjantaina 29.9. klo 21. Taiteilija on saanut inspiraationsa alueella löytyneestä, neliapilan muotoisesta lyhtypylväästä. Pylvääseen kivunnut poika katsoo nyt korkeuksista Kankaan tulevaisuuteen ja toimii samalla oleskelurannan maamerkkinä.

KORPILAHTI

Kotiseutumuseon avoimet ovet

LA 30.9. klo 16–22

Korpilahden kotiseutumuseo avaa ovensa kaikenikäisille iltamyöhään saakka. Museossa on nähtävillä kuvia Korpilahteen vaikuttaneista vaakunoista 100-vuotiaan Suomen ajalta. Lisäksi Keski-Suomen kotiseutukivi valaistaan väliaikaisesti. Vapaa pääsy. Paikka: Martinpolku 8.

Toimintakeskuksen valopäivä

LA 30.9. klo 17–20

Korpilahden toimintakeskuksen Valopannu-kahvila on avoinna. Kahvin ja pullan lisäksi tarjolla myös tuikkulyhtyjen tuunailua. Toimintakeskuksen pihalle rakentuu uv-valaistu aforismipuu, mihin voit lisätä oman mietteesi. Teos toteutetaan yhteistyössä Kulttuuriluotsien kanssa. Paikka: Ahotie 1.

Valoilta Vanhalla Myllyllä

LA 30.9. klo 17–22

Tutustu Vanhan myllyn miljööseen ja alueeseen avoimien ovien päivänä. Alueella toteutetaan pieni ympäristövalaistus. Ohjelmassa on makkaranpaistoa ja kahviobuffet. Järjestäjänä Vanhan Korpilahden kotiseutuyhdistys ry. Paikka: Jussinpolku 4.

Käsityksiä lumpeista

LA 30.9. klo 20

Jussi Heikkilän ja Simo Heikkilän valaistu teos Korpilahdella Korpiojan suulla.

Sekatekniikalla valmistettu teos paljastetaan lauantaina klo 20.00 ja se on nähtävillä 22.10. asti. Yhteistyökumppanina Korpilahden Yrittäjät Ry.

Korpilahden teatteri uudessa valossa

LA 30.9. klo 20–24

Valon kaupunki -tapahtuman myötä näet Korpilahden Teatterin aivan uudessa valossa. Tule kurkistamaan millainen maailma teatterin alueella aukeaa. Tunnin välein on aika löytää paikka katsomosta – valokeila kohdistuu nyt lavalle. Käynnin yhteydessä voit nauttia kahvion tarjonnasta. Vapaa pääsy. Paikka: Kirkkolahdentie 2.

Kahvila-ravintola Satamakapteeni

LA 30.9. alk. klo 20-23

Valon täytteinen päivä Korpilahdella huipentuu kahvila-ravintola Satamakapteenissa. Eläväistä ja valoisaa musiikkia esittää Elias Kahila band. Ei pääsymaksua. Paikka: Satamakapteeni, Korpilahdentie

Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuun